Vores dygtige fysioterapeut Nanna Dybdahl Urhøj er registreret fysioterapeut og specialiseret i træning og behandling for osteoporose patienter. Senest har hun deltaget ved Danske Fysioterapeuter tre-dagskursus i samarbejde m. Osteoporoseforeningen 2023.
Dette betyder at hun er fuldt opdateret og kvalificeret til at rådgive og planlægge behandling og træningstiltag til patientgruppen.
Formålet med at træne når du er i risiko for at have eller allerede har osteoporose er, at bibeholde et højt funktionsniveau og vedligeholde eller øge muskelstyrken i ben, baller og omkring ryggen.
Osteporoseholdet henvender sig særligt til osteoporosepatienter, som går under patientgrupperne, hverdagsaktiv med hensyn og træningsaktiv med hensyn, jf. Videnscenter for Knoglesundhed og Danske Fysioterapeuter.
For begge grupper gælder, at har man haft et brud +12 mdr. forinden opstart, betragtes bruddet som stabilt og smerterne lindret. En særlig inddling kaldet T-score kan for dig som skal træne være under -3.
For at kunne være deltager på holdene skal du være mobil uden ganghjælpemidler og du skal selv kunne komme op og ned på gulvet. Træningen bygger på principperne, stærk, strakt og stabilt, og vil indeholde elementer af vægtbærende- styrke- og multifunktionelle træningsøvelser.
Læs meget mere på osteoporoseforeningen hjemmeside!
Samlet set handler det for patienter med osteoporose først og fremmest om at undgå frakturer, så der er mulighed for at bevare funktionsniveau, aktivitetsmuligheder og livskvalitet. Det betyder, at din fysioterapeutiske indsats og træningen skal målrettes mod at forebygge fraktur, ved at:
Den nye anbefaling til fysioterapeuter er godt nyt for dig med knogleskørhed. For første gang får fysioterapeuter nu en konkret og handlingsanvisende anbefaling rettet mod støtte
og vejledning til mennesker med knogleskørhed. Anbefalingen erstatter den tidligere restriktive tilgang med en individualiseret tilgang, hvor behandlingen tager udgangspunkt i den enkelte og udarbejdes i dialog.
Behov for en anbefaling
Knogleskørhed rammer meget bredt, fra den unge kvinde til den ældre mand. Nogle får brud og andre ikke. Nogle bliver utrygge og stopper deres aktiviteter, mens andre fortsætter, som de plejer. Mange er opsøgende og ønsker viden om, hvad de selv kan gøre, og hvilke hensyn de bør tage. Behovet og behandlingen kan være meget forskellig fra person til person, og i mange år har der manglet en konkret og evidensbaseret vejledning til, hvordan fysioterapeuter skal vurdere og vejlede det brede spektrum af mennesker med knogleskørhed.
For dig med knogleskørhed betyder den nye anbefaling, at fysioterapeuterne har lettere adgang til den nyeste evidens på området,
når I sammen laver en behandlingsplan.
Hovedpointer fra anbefalingen
Anbefalingen understreger den nuværende viden om, at manglende fysisk aktivitet har en negativ påvirkning på knogler, muskler og balanceevne, og at målrettet styrketræning har positiv indvirkning på både knogler og funktion.
Uddrag fra anbefalingen
Anbefalingerne er udarbejdet af Dorte With og Magnus Bendtsen i samarbejde med Danske Fysioterapeuters faglige selskaber. Dorte og Magnus var en del af det nu lukkede Videnscenter for Knoglesundhed og arbejder i dag for at videreføre Videnscentrets arbejde og materialer i Learn Osteoporosis.
Prøv Fysioterapi i Middelfart. Stor klinik centralt beliggende i byen, indrettet med gode lyse trænings- og behandlingslokaler, samt gode adgangsforhold for kørestolsbrugere.